Het Vondelpark is door de storm geheel afgesloten

Beschadigde moerascypressen

Vondelpark: 28 oktober 2013. Aangepast op donderdag, 31 oktober 2013

Laatste nieuws: woensdagochtend is het park weer geopend

Tijdens de drukke avondspits wachtten vele fietsers in de stromende regen een extra onaangename verrassing. De hekken van het Vondelpark waren dicht, op slot. Er zat niets anders op dat een enorm eind om te fietsen. De situatie leidde tot veel ongerief.

Maar de afsluiting is wel terecht. Het Vondelpark is een veenbos. De bomen staan in slappe modder, en staan nu na de vele regen van de afgelopen tijd zelfs nog onstabieler. Nu de bomen nog volop in blad staan zijn zij vatbaarder voor de wind en zullen zij makkelijker omgeblazen worden. Vooral bij populieren en wilgen is de kans groot dat er onverwacht een flinke tak afbreekt. Het algemene advies van de redactie is nooit het park in te gaan bij harde wind. De risico's dat een tak op je valt is gewoon te groot.

Aan het eind van de storm bleek dat er 30 bomen zijn omgewaaid en velen zwaar beschadigd. Waaronder de groep van moerascypressen bij het VOLT. Het beeld van Joost van den Vondel is ternauwernood aan een ramp ontsnapt omdat het net niet is geraakt door een zware tak die van een populier afgebroken is.

Zie ook het filmpje van AT5


The New Yorker - 29 October 2013 om 01:49
Nu maar hopen dat er wat bomen plat zijn gegaan na deze storm, werd echter wel tijd want algeheel onthoud van onderhoud aan bomen in het Vondel Park is niet nieuw. Kijk nu tens naar Central Park in NYC die weten echter wel heel goed hoe je met gewas als bomen omgaat ONDERHOUD is a number ONE priorty, dus Heren start cleaning up it will be fun, and the Dutch will not be paying like New Yorkers do, so have fun with this operation this was a time-bomb waiting to happen. Eigen Schuld dikke build! :-)