Palmpaasoptocht

Vondelpark: 21 maart 2011

Voor alle kinderen die rond het Vondelpark wonen

Maak een mooie Palmpaas-stok met alles erop en eraan en loop mee!

Palmpaasoptocht

Op zondag 17 april 2011, start op 10.30 uur bij de Obrechtkerk

We lopen via de hoofdingang door het Vondelpark naar het verpleeghuis 'Vondelstede'. Daar kun je je prachtige palmpaas-stok aanbieden aan een van de bewoners, die je er vast een groot plezier mee doet. Voor de kinderen is er limonade en zijn er paaseitjes.
De optocht wordt begeleid door de fanfare van de Eerste Liefdesnacht

Op de zondag voor Pasen wordt in herinnering geroepen hoe Jezus op een ezel met groene palmtakken als een vredevorst door mensen in Jeruzalem ontvangen werd. Op Palmzondag worden door de kinderen palmpaas-stokken rondgedragen: met palmtakken versierde stokjes waaraan een broodhaan gestoken is. Deze kinderoptochten zijn een overblijfsel van de palmprocessies die in de oude tijd op deze dag rondtrokken. In de kerken wordt op Palmzondag de palm geweid. Dat zijn takjes van Buxusboom die in huis en stal als afweermiddel werden opgehangen. De haan op kerktorens en het haantje op je stok roepen op tot waakzaamheid: verraad het leven niet, maar doe het recht.


Tip: Palmpaas-stokken maak je van twee latjes en omwikkel ze met bijvoorbeeld kleurrijk crêpepapier. Versier het met buxusgroen en leeggeblazen en beschilderde eieren aan een draadje. Rijg snoepjes aan een draadje en hang ze als slingertjes eraan.

Een haantje van brooddeeg: Gebruik daarvoor een pak brooddeeg. Verdeel het deeg in ongeveer 8 stukken en rol elk deegstukje tot een rol van ongeveer 18 cm. Leg de rolletjes in een U-vorm op de bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte voor het rijzen. Knip de beide uiteinden twee keer in voor de kam en de staart. Maak een gaatje voor het oog en stop er een krent in. Bestrijk de haantjes voor het bakken met een losgeklopt ei.

Organisatie: Werkgroep Jeugd, Wijkcentrum Vondelpark-Concertgebouwbuurt.Categorie: 2011 Kinderen Optocht