Koninginnedag 2010

Vondelpark: 1 mei 2010

Verkoper in de kou

Koninginnedag 2010 was koud en regenachtig. Was het de dag ervoor nog 24 graden warm, deze dag regende het de hele ochtend met een graad of 10. Pas om een uur of 1 brak de zon door, en steeg de temperatuur tot een magere 14 graden.
Het slechte weer weerhield het publiek niet om toch in grote getale te komen, maar vooral de kinderen lieten zich die ene dag van het jaar dat het mogelijk is zelf geld te verdienen niet ontglippen.

De redactie liep een ronde door het gehele park om te zien of er nog geniale ideeën bedacht waren om de volwassenen geld uit de beurs te troggelen...
Veel nieuws was er niet te zien. Er waren te weinig spelletjes, en die er waren hadden we vorig jaar ook al gezien. Het pingpongballetje door een buis die je plat moest slaan, diverse raden van avontuur, snoepkatapulten, en diverse vormen van gok of gelukspelletjes. Knikkerbanen waren er ook. Sommige heel simpel en andere heel ingenieus. Maar helaas waren er veel minder dan vorig jaar.

In de categorie verwerpelijk troffen we de goudvissenrace weer aan, waar je voor geld op dierenleed kunt gokken. En ook kon je voor een euro je medemens met eieren bekogelen.

Ook waren er de spelletjes die je nooit kunt winnen, zoals een ring om een flessenhals hengelen, of een muntje op een drijvende appel leggen.

In de categorie creatief troffen we slechts een portrettekenaar aan. Verder waren er ook enkele levende standbeelden -waarschijnlijk vanwege de kou ook weer minder dan vorig jaar. Enkele kinderen hadden een kijkdoos gemaakt, waar je voor een dubbeltje een blik in mocht werpen. En dan was er een groot aantal kinderen die hun wekelijkse muzieklessen eindelijk ter gelde konden maken. Gezongen werd er ook niet veel. Dansers zag je dan weer wel overal, in alle stijlen: disco, break, maar ook klassiek zoals flamenco en ballet, en ook zag je op meerdere plekken turners die hun vaardigheden demonstreerden.
Voor de hongerige vrijmarktbezoeker waren er genoeg koekjes en cake, maar een euro voor een koekje vind ik wel veel geld, meisjes!

De eervolle vermelding gaat naar het spel waar je als piloot je vliegtuig door een wolk van vulkaanas moet manoeuvreren. Deelname is gratis als je de naam van de vulkaan: Eyjafjallajokull foutloos kunt spellen!

Het meeste geld werd deze dag wel verdiend met met onscrupuleus verpatsen van je oude speelgoed. Was aan het begin van de dag de gemiddelde prijs nog een euro, tegen het eind van de middag waren de prijzen al gezakt tot 20 cent. En een uur later kon je het dan gratis krijgen, achtergelaten aan de rand van de laan...

Waarschijnlijk omdat het weer pas later op de dag aangenaam werd, is de vrijmarkt dit jaar nog tot laat doorgegaan. Tot rond een uur of 6 was het nog vrij druk. De schoonmaakploeg was al gearriveerd, en wie niet maakte dat hij wegkwam zag zijn negotie opgeveegd worden door de hardwerkende schoonmakers. Dezelfde avond nog was het park weer blinkend schoon, wat voor de rest van Amsterdam niet gezegd kon worden...

Zie ook de Fotogalerij