Koninginnedag 2009

Vondelpark: 3 mei 2009

Muzikant op Koninginnedag

De vrijmarkt op Koninginnedag verliep rustig en gemoedelijk. Het weer was heerlijk, warm en zonnig en iedereen was goed gehumeurd. Ook dit jaar waren er weer veel meer bezoekers, verkopers en artiesten. De drukte concentreerde zich langs de laan die langs Oud-Zuid loopt, op sommige plekken kwamen de kinderen zelfs in de verdrukking. Maar elders in het park was het rustiger. Nergens in het park was meer een plekje te vinden waar niemand stond.
De gezelligste plek was wel het gebied rond het kinderbadje.

Iedereen hield zich keurig aan de regels. Enkele volwassenen werden door de politie aangesproken buiten het park hun handeltje voort te zetten, maar later op de dag werd er wat minder gehandhaafd, en dat merkte je meteen.
Halverwege de dag werden oranje vuilniszakken uitgedeeld, waar de niet verkochte rommeltjes in gestopt konden worden. En aan het eind van de middag kwamen de vuilniswagens in zicht en werd er meteen opgeruimd. De laatste verkopers hielden het meteen voor gezien, en een paar uur later was het Vondelpark leeg en prachtig schoon!

Ook dit jaar ging de redactie op zoek naar nieuwe leuke ideeën, spelletjes, optredens en virtuoze muzikanten. We hadden een muntje klaar voor een ieder die iets origineels uitgewerkt had! Misschien dat het aan de kredietcrisis ligt, maar echt veel vindingrijke ideeën konden wij niet vinden.
Weinig goede woorden hebben wij voor de kinderen zie zich voor geld met eieren lieten bekogelen, en voor de goudvissenrace. Op twee plaatsen in het park gezien, pure dierenmishandeling!
Dan waren er de spelletjes die je nooit kunt winnen, zoals munten op drijvende vruchten leggen, of in glaasjes onder water mikken. Een bal plathameren die uit een buis komt rollen heb ik ook nog niemand zien lukken, of een ring om een flessenhals hengelen.

Blikkengooien kon je overal in het park doen, en sommigen hadden vreselijk goed hun best gedaan er iets moois van te maken. Ook knikkerbanen waren met veel inventiviteit in elkaar getimmerd. Leuk voor de kinderen waren de snoepjeswerpmachines, waar als je iets raakt een snoepje toegeworpen krijgt. De origineelste in deze categorie was wel de SpongeBob machine.
Verder waren er behendigheidsspelletjes, onder andere waar je een bal moest schoppen in een doel, of een pijl afschieten.

In het creatieve vlak waren er de kijkdozen (te weinig!), portrettekenaars. en een enkel levend standbeeld.
En dan talloze kinderen die hun muzieklessen eindelijk ten gelde konden maken, dansers, turners, jongleurs en andere kunstenaars. De meeste van deze kunstenaars waren overigens zeer bewonderenswaard, deze hebben van de redactie dan ook meeste muntjes gekregen!

Voor volgend jaar wensen wij de kinderen meer inventiviteit toe, dit jaar was het toch grotendeels meer van hetzelfde.