Koninginnedag 2008

Vondelpark: 1 mei 2008

Speelgoed verkoper

Dit jaar was de kindervrijmarkt een groter succes dan de jaren ervoor. Was het in de binnenstad druk, heet en vooral erg vies; hier was het een lente-achtige sfeer en minder druk dan de afgelopen jaren.

Even leek het erop dat de prijzen in de lucht zouden vliegen, omdat het jeugdjournaal een marktkoopman presenteerde die onder andere uitlegde dat je hogere prijzen moest vragen, en hoever je de mensen moest laten afdingen. Maar in de praktijk betekende het dat de markt juist veel levendiger werd, Veel kinderen raakten hun spulletjes snel kwijt, en deze werden in grote oranje marktplaatstassen het park uitgedragen.

Als je niet kwam om te verkopen of in te kopen, dan was er zeker overal veel vertier te vinden. De muzieklessen werden in gouden munt omgezet. Meisjes vertoonden zorgvuldig en in harmonie de ingestudeerde danspasjes, de jongens voerden halsbrekende break-dances op. Er waren kijkdozen, grabbeltonnen, zelfgemaakte hapjes, een enkele sneltekenaar en andere artiesten. Jongleurs en gymnasten, zangkoren en een improviserend toneelspeler.

Maar ook erg veel spelletjes. Dit jaar was ballengooien de grote hit. De meeste spelletjes waren een voortzetting van het succes van vorig jaar, de redactie trof weinig innoverende ideeën aan. Opvallend was dat juist de simpele spelletjes bij de xbox-generatie erg in trek waren. Als je er maar iets voor moest doen. Dit viel ook de vader van de exploitant van de hengelbak op. Zoon was er zojuist met de kas vandoor gegaan, zijn vader eenzaam bij de attractie achterlatend. De klanten, onbewust van het failliet van de onderneming waren druk bezig met het hengelen naar in het vijvertje dobberende bakjes met gelijk motief, mochten bij succes gratis grabbelen in een grote ton!
De vader, in het dagelijks leven hoogleraar economie, had de dag van zijn leven. Hij cijferde mij enthousiast voor dat als hij ondernemer was geweest, hij een erg hoog investerings-ratio had gehad!

Het was de hele ochtend en middag droog gebleven, en een lekker zonnetje hield de moed erin. Maar toen het in de namiddag opeens bewolkt werd en een stuk koeler, was het snel gedaan met de drukte. Om 5 uur kwam de opruimploeg, dit jaar bijgestaan door een groot aantal spontaan aangemelde vrijwilligers, die het park nog voor het donker werd zo schoon opruimden alsof er niets gebeurd was...