Koninginnedag 2007

Vondelpark: 30 april 2007

verkopertje op koninginnedag

Dit jaar was de vrijmarkt van Koninginnedag in het Vondelpark weer een heerlijk feest. Het was weer iets drukker dan vorige jaren, en dat kwam zeker door het fantastische weer. Niet te heet en een stralend blauwe lucht.

Onze redactie ging op deze immense markt, die zich strekte langs beide zijden van alle lanen in het park, op zoek naar leuke spelletjes en andere vernieuwende ideeën.

Kinderkleding was er volop te koop, vooral in de kleinere maten. Ook waren er de zolderrommeltjes, Als je op zoek was naar een leuke asbak, of twee kopjes die net niet bij elkaar passen, dan had je keuze genoeg. Maar ding niet teveel af, want op enige afstand staat moeder die erop toeziet dat er een goede prijs betaald wordt. Ook waren er de muzikanten die een jaar lang lessen eindelijk ter gelde konden maken. Je zag ze in alle soorten, van de in de drukte onhoorbare blokfluit tot de in alles overschallende popband. Sommige muzikanten konden duidelijk nog wat extra lesjes gebruiken, maar de hoeden waren steeds goed gevuld.

Vooral de spelletjes en activiteiten werden goed bezocht. Een groot deel was hetzelfde wat we eerdere jaren gezien hebben, er waren slechts enkele nieuwe ideeën. Zo zagen we op meerdere plekken het eierengooien, waar je voor een euro per ei iemand die zich verscholen had achter een bord met een gat mocht bekogelen. Vele sjoelbakken en blikkengooien -de meeste overigens mooi in thema versierd. En de gebruikelijke vaardigheidsspelletjes die makkelijk lijken, maar die je toch altijd verliest. Zoals een muntje leggen op een drijvende vrucht, vier koekjes eten in een minuut, een balletje die uit een buis komt rollen kapotslaan, of een ring om een flessenhals hengelen.

Hoogtepunten van het feest waren de koortjes en de dansjes. Sommige jongetjes van elastiek voerden een spectaculaire breakdance uit, en ook was er een groepje jonge turners die de wetten van de zwaartekracht tartten met hun oefeningen op de bok.

Qua spelletjes viel op dat er een aantal zelfgeknutselde balletjesbanen waren, waar een balletje stuiterend op de spijkers zijn weg zocht naar het prijsgaatje. Er was een koe met uiers waar je limonade uit kon 'melken', en een groot doolhof waar je een balletje doorheen kon loodsen door de tafel te kantelen. Maar het mooist waren de goochelaars die voor jou persoonlijk voor slechts een dubbeltje een balletje konden laten verdwijnen of juist laten verschijnen.