Het Jubileumfeest

Iamsterdam is een geldschieter van het feest

Vondelpark: 31 mei 2014

Hoewel het Vondelpark op een zonnige dag zo vol is dat men over de hoofden van de mensen kan lopen, menen velen dat er nog ruimte is voor een groots feest dat nog eens tienduizenden bezoekers extra gaat aantrekken.

Zo heeft IAmsterdam.com zo'n anderhalve ton die zij vergeten waren uit te geven aan de promotie van Amsterdam geschonken aan de organisatoren van een groots jubileumfestival ter ere van het 150 jarig bestaan van het park. Daarop heeft Stadsdeel Zuid het bedrag verdubbeld tot driehonderdduizend euro's. Kom daar nog eens om in deze tijden van bezuiniging...

En meteen was het grote graaien begonnen. Vele organisaties hadden de wildste plannen ingediend om hun feestje in het park te vieren. En daarbij komt dat de meeste van deze clubs geen enkele relatie hebben met het park, en de uitvoering van hun plannen niet samengaan met de waarden van dit groengebied.

Tot deze conclusie kwamen ook de Vrienden van het Vondelpark, bij monde van de voorzitter, Jan Kienhuis, met wie de redactie een gesprek had. "Toen we inzage hadden in alle aanvragen voor het jubileumfeest was onze eerste gedachte 'dit kan echt niet', en op ons advies ging er een streep doorheen. Wij streven naar een feest op maat, alleen met de mensen die iets speciaals met het park hebben. We hebben Koningsdag gehad -dat was al een te grote drukte, en nu komt het Jubileumfeest. Daar trekken we een enkele dag voor uit. Op middernacht moet het stil zijn, en dan willen we de rest van het jaar geen onzin."

De Vrienden van het Vondelpark hebben dus de regie overgenomen, en besteden de uitwerking uit aan het evenementenbureau Kingcanary. Waar de drie ton heengaat is de redactie niet duidelijk geworden, want van de deelnemers die overgebleven zijn en het publiek wordt een extra sponsorbijdrage verlangd, en de medewerkers op die dag moeten gratis werken.

Zo is er Albert Heijn die uit eigen zak een grootse picknick gaat organiseren, er wordt de grootste Bootcamp georganiseerd waar je als deelnemer 5 euro moet betalen voor nieuwe sportfaciliteiten in het park, en zo maar door.

Tijdens het jubileumfeest op 14 juni zullen volgens Jan Kienhuis naar verwachting maximaal 60.000 bezoekers komen: "Dat is iets meer dan op een zonnige zaterdagmiddag, maar veel minder dan op Koningsdag." Op onze vraag of hiermee niet gebroken wordt met het motto van de vereniging 'Een Groene Oase van Rust' (uit punt 1 van de verenigingsstatuten) geeft Jan het verweer: "Juist op deze dag prenten we de bezoekers duidelijk in dat ze hun rommel moeten opruimen, de muzikanten dat ze niet te hard spelen, en dat iedereen zich goed gedraagt. Zo duidelijk dat ze dat de rest van het jaar niet meer zullen vergeten". Ondanks dat blijft bij ons het gevoel dat de Vereniging zijn eigen principes flink heeft verruimd voor dit feestje.

Tot zover de informatie die wij kunnen geven. Wij hadden graag nog een gesprek met Kingcanary gehad om uit te zoeken waar die drie ton nou precies aan besteed is, maar ons verzoek tot een uitnodiging werd bot geweigerd.

Het Programma

Speciaal voor het festival is een website ingericht: http://vondelparkfestival.nl waarop prominent gemeld wordt dat het festival non-profit is. Dan komt bij ons de vraag op: als niemand eraan verdient, waar gaan die tonnen gemeenschapsgeld dan heen?

Ook mag je je daar aanmelden als vrijwilliger met als beloning een heus fluitenkoord, en kan je daar meteen voor een paar tientjes lid worden als 'Vriend'.

Over het programma is de site onduidelijk. Daarom publiceren wij het maar hier:

De Slurf
Schaakwedstrijden
VondelCS
Belvedere Opera en kamermuziek, buurtbewoners Slavenkoor
Urban Art
Podium bij Vondelbeeld
Lezingen
Speelweide
Hondenallerlei
De Roos
Yoga en Concultancy
Blauwe Theehuis
Stiltegebied, Dansen en verhalen via een koptelefoon
Muziektent
Tulpen te koop
VOLT
Groots middagconcert
Groot melkhuis
Kinderprogramma met Super Cindy
Zwembadje
Programma voor kleuters en babies
Oud Hollandse spelletjes
Kinderookcafe
Taarten maken
Picassoweide
Bootcamp met 500 deelnemers
van Eeghenstraat
150 meter hardlopen
Vondelbeeld
Gratis picknick voor 3000 buurtbewoners
Koeweide
Rondleidingen over het Natuurpad
Schapenweide
Ringen van de ooievaars
Vondeltuin
DJ&BBQ
Tennisclub Kattenlaan
Tennisdemonstraties, en clinics voor kinderen
Tennisclub Festina
Open voor iedereen
Hele Park
Friday Night Skate
Hele park
ArtZuid beelden ontworpen door kinderen

(Uit onofficiƫle bron, aangevuld met eigen onderzoek. Alles onder voorbehoud.)
Hier je correcties en aanvullingen.

Kortom: zoekt u op 14 juni uw 'Oase van Rust', ga dan niet naar het Vondelpark...

Wist u trouwens dat de Vereniging Vrienden van het Vondelpark ook het voortouw heeft genomen bij het 125 jarig Jubileum van het Vondelpark? Er werd toen een jubileumboekje uitgegeven op eigen kosten. Zo kan het ook...

...en op het 100-jarig jubileum organiseerde de gemeente een beeldententoonstelling met werken van onder andere Appel, Tinguely en Picasso. Sommige van deze beelden staan nog steeds in het park.


Jan - 01 juni 2014 om 12:32
Dag Daniel - met plezier leg ik verantwoording af voor het bestede geld. Goed om te weten dat het 250.000,- is inclusief BTW en dat iedere Euro verantwoord zal moeten worden. Belangrijkste uitgaven zijn Art Zuid junior, Volt en alle overige participanten. De rest gaat naar vergunning, beveiliging, schoonmaak, herstel (eventueel) en communicatie.
Olaf Paulus van Pauwvliet - 03 juni 2014 om 18:21
Geachte heer Kropveld, beste Daniel,

Als ik het festivalprogramma bekijk (zie ook www.vondelparkfestival.nl), wordt ik juist heel blij. Fantastisch dat zoveel organisaties en instellingen meedoen met een gezellig verjaardagsfeest, dat op mij bovendien een integere en ingetogen indruk maakt. Ik denk dat het heel goed is als bezoekers elkaar eens tonen waarom zij genieten van het Vondelpark. Ons geliefde park is bijna altijd een oase van rust, maar soms niet. En dat vind ik prima.

Maud - 04 juni 2014 om 20:45
Treurigtreurig.... als die tonnen nu eens naar het onderhoud van het park

gingen en naar nieuwe planten/bomen bijvoorbeeld.