Amsterdam Marathon 2007

Vondelpark: 22 oktober 2007

Tussen motorgeweld ook nog een deelnemer

Zondag 21 oktober vond de 32ste editie van de Amsterdamse Marathon plaats. Deze hardloopwedstrijd werd de eerste jaren langs de Overtoom geleid, maar de laatste jaren schijnt het parcours perse door het Vondelpark te moeten lopen.
Met alle gevolgen van dien. De afgelopen paar jaar is gebleken dat het park te zwaar belast wordt door het zware begeleidende verkeer. De indirecte schade door het samendrukken van de veengrond en de trillingen zijn niet meetbaar. Maar directe schade is er ook. Zo zijn er eerder een eeuwenoude kastanjeboom en een monumentale vleugelnoot direct als gevolg van dit evenement gesneuveld.

De Vereniging Vrienden van het Vondelpark maken zich terecht grote zorgen over deze grote aanslag op dit kwetsbare park. Pas nadat de rechter er een keer aan de pas was gekomen, was de organisatie bereid met de Vrienden om de tafel te gaan zitten om te overleggen hoe het beter kan gaan. De resultaten zijn vooralsnog erg magertjes, mits de Vrienden een groot aantal vrijwilligers op de been konden brengen, zouden de hoeveelheid hekken verminderd kunnen worden.

De grote winst bleek echter in het feit dat de routes zo verlegd zijn dat er veel minder renners door het park liepen. De meeste deelnemers doen mee aan de halve marathon, en deze liep dit jaar maar één keer door het park.

Al met al verliep de marathon weer iets rustiger dan de voorafgaande jaren. Nu zal er nog wat gedaan moeten worden aan de schier oneindige reeks aan motorfietsen, auto's, busjes en vrachtwagens die de renners begeleiden. Ook de helicopters die laag over het park vliegen veroorzaken grote onrust in het park.

Categorie: 2007 Marathon