Nieuws over activiteiten uit het Vondelpark

Activiteiten in het Vondelpark

Hoofdlijnen van de meest recente artikelen, of bekijk een complete index van Activiteitenniews


Sint Maarten optocht (poster uit 2012)

Zoals ieder jaar organiseert het Wijkopbouwcentrum Vondelpark Concertgebouwbuurt op maandag, 11 november 2013 de Sint Maarten optocht voor kinderen van alle leeftijden.

Om 6 uur wordt verzameld op het bordes van het voormalig stadsdeelkantoor op de Koninginneweg 1. Dan gaat de optocht door het Vondelpark, begeleid door de muziekband van Toeters en Bellen.
Natuurlijk neem je je (zelfgemaakte) lampion mee, voorzien van een kaarsje of een lampje. Met je ouders loop je vrolijk Sint Maartenliedjes zingend een rondje door het Vondelpark.

De optocht wordt georganiseerd door de Werkgroep Jeugd, Wijkcentrum Vondelpark- Concertgebouwbuurt. Tel 6628237.

Lees meer...

Het Vondelpark is door de storm geheel afgesloten

Beschadigde moerascypressen

Vondelpark: maandag, 28 oktober 2013. Aangepast op donderdag, 31 oktober 2013

Laatste nieuws: woensdagochtend is het park weer geopend

Tijdens de drukke avondspits wachtten vele fietsers in de stromende regen een extra onaangename verrassing. De hekken van het Vondelpark waren dicht, op slot. Er zat niets anders op dat een enorm eind om te fietsen. De situatie leidde tot veel ongerief.

Maar de afsluiting is wel terecht. Het Vondelpark is een veenbos. De bomen staan in slappe modder, en staan nu na de vele regen van de afgelopen tijd zelfs nog onstabieler. Nu de bomen nog volop in blad staan zijn zij vatbaarder voor de wind en zullen zij makkelijker omgeblazen worden. Vooral bij populieren en wilgen is de kans groot dat er onverwacht een flinke tak afbreekt. Het algemene advies van de redactie is nooit het park in te gaan bij harde wind. De risico's dat een tak op je valt is gewoon te groot.

Aan het eind van de storm bleek dat er 30 bomen zijn omgewaaid en velen zwaar beschadigd. Waaronder de groep van moerascypressen bij het VOLT. Het beeld van Joost van den Vondel is ternauwernood aan een ramp ontsnapt omdat het net niet is geraakt door een zware tak die van een populier afgebroken is.

Zie ook het filmpje van AT5

Lees meer...

Op 2 november wordt Allerzielen gevierd

Bootkaarsjes bij Allerzielen

Vondelpark: zondag, 27 oktober 2013

Op 2 november wordt in de hele rooms-katholieke wereld Allerzielen gevierd. Op deze dag, -die samenvalt met nieuwjaar op de Keltische kalender, worden de overledenen herdacht.

Ook is er een herdenking in het Vondelpark. Aan de Grote Vijver is er de mogelijkheid om voor uw dierbare een brandend kaarsje met een wens erop geschreven in het water te laten. De bootjes, kaarsjes en wensbrieven zijn gratis verkrijgbaar in de witte tent. Ook is er een muzikant die stemmige muziek speelt.

U bent welkom van 19 tot 20.30 uur. Bij extreem weer kan de herdenking afgelast worden.

Zie ook de webstek van Allerzielen in het Vondelpark.

Lees ook Allerzielen in het Vondelpark 2012 en Allerzielen bij de Grote Vijver.

Lees meer...

Overal in het Park staan de Dixies

De tijdelijke toiletruimtes in gebruik

Vondelpark: woensdag, 19 juni 2013

Plotseling staan er op tientallen plekken in het Vondelpark Dixi's, en alle emoties liepen weer hoog op. Kranten stonden vol, en ook op het internet vulden de forums zich met commentaar.

Een beetje vreemd, want vorig jaar waren ze er ook al. Toen werden ze geplaatst voor de Uitmarkt. En na de Uitmarkt bleven ze staan tot het eind van de zomer. Toen stonden de Dixies -een WC huisje en een plaskruis- ook binnen een hek, maar direct op het gras. Om te voorkomen dat grapjassen de huisjes omgooiden werden ze stevig verankerd met stevige banden.

Om de modderpoelen van vorig jaar te voorkomen staan de plaskruizen en de wc-huisjes nu op een betonnen plaat, een stevig hek met een groen zeiltje eromheen wordt in de nacht afgesloten. Voortdurend rijdt er een vrachtwagen rond om deze voorzieningen schoon te maken.

Wethouder Joep Blaas van Stadsdeel Zuid schat de kosten van de huur en het onderhoud van deze huisjes dit jaar op enkele tienduizenden euro's. Een permanente oplossing, zoals het aanleggen van toiletgebouwtjes zit er niet in, de kosten van het aanleg van een riool en waterleiding is gewoonweg te duur.

Op vrijdag, 14 juni 2013 werd een benefiet 18-hole-golftoernooi in het park gehouden, wat een bedrag van 25.000 euro opbracht. Het was een mooi idee geweest om van dit bedrag een toilethuisje aan te leggen. Bij het Melkhuis of naast het Paviljoen, daar moet wel een rioolbuis liggen. Jammer genoeg wordt dit bedrag gebruikt om de sierlijke klassieke Vondelparkbankjes in het Rosarium te vervangen door lelijke Anton-Pieck-exemplaren.

Lees meer...

De kruisen van Gemold.nl

?

Vondelpark: vrijdag, 5 april 2013

In de vroege ochtend van vrijdag is voor de tweede achtereenvolgende nacht door anonieme actievoerders in het Vondelpark vele kruisen op de weides geplaatst. Deze ochtend stonden er op de Grote Speelweide enkele tientallen, het leek er wel op een oorlogsbegraafplaats.

Op ieder kruis staat de tekst Gemold.nl, en dit verwijst naar een webstek van de dierenbescherming. Hier komen ze op voor de mol, een moedig beestje dat tot woede van vele mensen zijn best doet wat meer biodiversiteit te brengen in vele monotone sportvelden. De mol wordt sinds jaar en dag gruwelijk bestreden met gif en klemmen, maar desondanks neemt het aantal niet af. Sinds kort wordt er in het Amsterdamse Bos een proef gehouden om door middel van trillingen de mol van de grasvelden te verjagen.

Met deze actie wil de dierenbescherming de mollenvangers van het Vondelpark overtuigen om op te houden met dieronvriendelijke vangmethoden. Jammer genoeg voor deze actievoerders worden mollen in het Vondelpark helemaal niet bestreden. Sterker nog: Vanwege de hoge grondwaterstand zijn er helemaal geen mollen in het Vondelpark...

Lees meer...

Meer Activiteitennieuws artikelen in de complete index