Nieuws over activiteiten uit het Vondelpark

Activiteiten in het Vondelpark

Hoofdlijnen van de meest recente artikelen, of bekijk een complete index van Activiteitenniews


Kom es ff Lekker Zitten

Ligstoelen aan de Huygensvijver

Vondelpark: 21 augustus 2015

Sinds enkele dagen staan er overdag ligstoelen op verschillende plaatsen in het Vondelpark. Het is een actie van I Amsterdam die in het kader van de promotie van de stad deze stoelen plaatst.

Enkele Vondelparkbezoekers vonden het merkwaardig dat in de tijd dat er bezuinigd wordt op de onderhoud van het park, er toch wel geld is voor deze stoelen. Het komt uit een ander geldpotje.

Anderen zagen het als een protest tegen de ongemakkelijk zittende nieuwe parkbankjes die je overal in het park ziet verschijnen.

Misschien gaan ze ook gebruikt worden als noodbrandstof op de barbecue...

Achterin de foto hebben de vaste Vondelparkbewoners gebruik genomen van deze comfortabele ligstoelen!

Lees meer...

Nieuwe attractie: de Voedseltruck

Twee van de voedsel-trucks op de Platanenlaan

Vondelpark: 4 augustus 2015

Langs de Overtoom die vlak langs het Vondelpark loopt, is achter iedere tweede winkelruit wel een eettentje te vinden, variërend van snackbar tot toprestaurant. De Jan Pieter Heijestraat, haaks op de Overtoom, is wel Amsterdams meest bekende eethuisstraat; ben je op zoek naar waterkonijn, of kameelstoofpot? Je kunt het er allemaal krijgen, op nog geen 50 meter van de uitgang van het Vondelpark.

Maar kennelijk is dat niet voldoende, want sinds begin juli 2015 heeft de gemeente vergunning gegeven aan Voedsel-trucks om hun etenswaar in de Platanenlaan -vlak achter de Overtoom- te verkopen. Sindsdien staan er iedere dag meerdere karren ter grootte van een flinke caravan biologische junk-food te verkopen. De bewoners achter de Platanenlaan zijn er helemaal niet gelukkig mee. Nog geen jaar geleden hebben zij de overlast gevende barbecuers weten te laten verplaatsen naar een ander veld, en nu hebben ze overlast gevende horecawagens ervoor teruggekregen.

Het lijken er steeds meer te worden. Kort geleden telde de redactie drie vrachtwagens naast elkaar, de bijbehorende ijs-karretjes en bill-boards niet meegeteld.

Lees meer...

Parkenoverleg presenteert het Groenmanifest

Verschraling van het Groen in Amsterdam (Foto: Parkenoverleg)

Vondelpark: 22 april 2015

Sinds ongeveer een jaar of twintig zijn de groengroepen van Amsterdam verenigd in een overkoepelende organisatie, het Parkenoverleg Amsterdam. Dit Parkenoverleg functioneert als een soort van denktank voor de deelnemers. Het komt meerdere keren per jaar samen, en tijdens deze vergaderingen wordt besproken hoe men het hoofd kan bieden aan de diverse plannen van ambitieuze bestuurders die de groengebieden bedreigen. Ook worden regelmatig lezingen gehouden door juridische- en natuurexperts om deskundigheid te bevorderen van de deelnemende groengroepen. Voor het Vondelpark is in het Parkenoverleg de redactie van hetVondelpark.net vertegenwoordigd. Door de activiteiten van het Parkenoverleg hebben veel groengroepen grote successen weten te behalen met hun acties, desondanks is deze organisatie voor buitenstaanders vrijwel onbekend.

De laatste tijd constateert het Parkenoverleg dat de druk op het groen in Amsterdam enorm toeneemt. Niet alleen nemen de bezoekersaantallen toe, ook door de manier van recreatie zien wij dat de aangerichte schade toeneemt. Daartegenover zien wij dat op het groenonderhoud enorm wordt bezuinigd. Parken en plantsoenen worden heringericht en verschraald zodat het onderhoud goedkoper wordt, en er wordt naar andere inkomstenbronnen gezocht bij commerciële ondernemers, zodat je overal in de stad festivals in kwetsbare groengebieden georganiseerd ziet worden. Ook voor het Vondelpark is men op zoek naar sponsors.

Het Parkenoverleg is vastberaden daar een halt aan toe te roepen, en heeft besloten vaker naar buiten te treden, ook direct met de Amsterdamse politiek contacten te leggen. Om niet iedere keer onze standpunten te moeten formuleren hebben wij een Groenmanifest opgesteld, dat als leidraad dient voor standpunten die het Parkenoverleg en de aangesloten groepen innemen. Het Groenmanifest bestaat uit tien essentiële punten voor stadsgroen, en is hieronder te lezen. Inmiddels hebben alle parken- en groengroepen dit manifest ondertekend, waaronder namens het Vondelpark ook de Vrienden van het Vondelpark. Ook u kunt nu het Groenmanifest ondertekenen, zie de link hieronder.

Lees meer...

Is Dit de Pont des Arts?

Liefdesslotjes aan het hek van de Iepenbrug

Vondelpark: 26 januari 2015

Als je met je vriendin in Parijs bent, koop je een koperen hangslotje, en laat jouw naam en die van je vriendin erin graveren. Dan loop je naar de Pont des Arts, klikt het slotje vast aan het hek van deze brug en gooit het sleuteltje in de Seine. Daarmee is je liefde verzekerd voor de eeuwigheid (Althans, als het sleuteltje niet weer opgedoken wordt)

Deze rage heeft zich in de afgelopen jaren verspreid door heel Europa. Afgelopen zomer zag ik de lange spoorbrug in Keulen over de Rijn helemaal volhangen met slotjes. Ook in het centrum van Amsterdam, de brug over de Groenburgwal, moest eraan geloven. Afgelopen zomer heeft iemand die zich kennelijk ergerde aan de slotjes, deze groen gespoten.

Nu is het ook gesignaleerd in het Vondelpark. Op de Iepenbrug, de brug tussen het Blauwe Theehuis en de Vondelstraat zijn al de eerste slotjes aangetroffen. Het zijn er nog niet zoveel, laten we hopen dat het hierbij blijft.

Lees meer...

Wereldmeisjesdag

In deze boom hingen de BH's

Vondelpark: 12 oktober 2014

Dit jaar werd de internationale meisjesdag gevierd in het Vondelpark. In een kastanjeboom bij het Blauwe Theehuis hebben tientallen meisjes hun BH aan de wilgen gehangen.

Na ruim 130 jaar is het voor Nederlandse vrouwen vanzelfsprekend om te mogen studeren. Helaas krijgen niet alle meisjes en vrouwen op de wereld de kans om naar school te gaan, laat staan vervolgonderwijs te volgen. Afgelopen zaterdag, 11 oktober 2014 was het de perfecte gelegenheid om stil te staan bij alle meiden wereldwijd die niet dezelfde kansen krijgen als wij hier in Nederland.

Door middel van een expositie van bh’s in het Vondelpark in Amsterdam wordt aandacht gevraagd voor dit wereldwijde probleem. De bh’s staan symbool voor de kracht, diversiteit en schoonheid van de vrouw, welke niet altijd tot uiting mogen komen of zelfs worden onderdrukt. Gedurende de hele dag kwamen jonge vrouwen langs om hun bijdrage te leveren door hun bh's aan de slingers te bevestigen. Sta zo samen met ons stil bij de meiden die niet de mogelijkheid hebben om hun dromen uit te laten komen. Geef jonge vrouwen een kans!

De bh's zullen worden gedoneerd aan Humana.

Lees meer...

Meer Activiteitennieuws artikelen in de complete index